Rozdział I
Postanowienia ogólne: nazwa, siedziba i teren działania
Artykuł 1
- Bank Żywności w Siedlcach, zwany dalej Bankiem Żywności, jest dobroczynnym Związkiem Stowarzyszeń prowadzącym nieodpłatną i odpłatną działalność społecznie użyteczną.
- Bank Żywności prowadzi odpłatną i nieodpłatną działalności pożytku publicznego.
- Bank Żywności posiada osobowość prawną i jest wpisany do Krajowego Rejestru Sadowego pod nr 0000026900.
- Bank Żywności uzyskuje status organizacji pożytku publicznego w rozumieniu ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (Dz. U. z 2010 r. Nr 234, poz. 1536 z póżn. Zm. ) z chwilą wpisania do Krajowego Rejestru Sądowego informacji o spełnieniu wymagań przewidzianych ta ustawą.
Artykuł 2
Siedzibą Banku Żywności jest miasto Siedlce.
Artykuł 3
- Bank Żywności działa na obszarze województwa mazowieckiego oraz poza jego granicami.
- Dla właściwego realizowania swoich celów Stowarzyszenie może prowadzić działalność poza granicami kraju, pod warunkiem, że prawo danego państwa dopuszcza taką działalność.
Artykuł 4
Bank Żywności ma prawo używać pieczęci, logo i innych odznak identyfikujących jego działanie.
Artykuł 5
Bank Żywności jest powołany na czas nieokreślony.
Artykuł 6
Bank Żywności jest niezależną organizacją pozarządową, nie nastawioną na zysk, działającą na polu pomocy społecznej.
Artykuł 7
Bank Żywności może przystępować do innych organizacji krajowych.
Rozdział II
Cele i sposoby ich realizacji
Artykuł 8
„ Głównym celem Banku Żywności jest przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności oraz zmniejszenie obszarów niedożywienia i głodu w całej społeczności lokalnej, a szczególnie wśród dzieci, w rodzinach ubogich, wielodzietnych, bezrobotnych, borykających się z niepełnosprawnością i chorobą, a także wśród wszelkich osób korzystających ze wsparcia ośrodków pomocy społecznej oraz organizacji pozarządowych, prowadzących działania w sferze zadań publicznych, określonych w art.4 ustawy o działalności pożytku publicznego.”
Artykuł 9
Bank Żywności osiąga swoje cele poprzez:
- systematyczne pozyskiwanie i rozdawnictwo żywności;
- organizowanie akcji społecznych i humanitarnych w postaci zbiórek żywności;
- edukację w zakresie zdrowotnych i społecznych skutków głodu i niedożywienia oraz przeciw marnowaniu żywności;
- wyzwalanie postaw solidarności międzyludzkiej i poszanowania żywności;
- działania na rzecz proekologicznego rozwiązywania problemów żywnościowych, w tym podejmowanie tematyki zdrowej żywności, ilości i racji w standardach systemu żywienia;
- promocję i organizację wolontariatu
- pomoc ofiarom katastrof, klęsk żywiołowych, konfliktów zbrojnych i wojen w kraju i za granicą
- działalność na rzecz dzieci i młodzieży, w tym wypoczynku dzieci i młodzieży
- działalność na rzecz osób niepełnosprawnych
- pomoc społeczną, w tym rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób
- działalność charytatywną
- działania na rzecz ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego
- organizowanie szkoleń, warsztatów i konferencji
- organizowanie zbiórek publicznych.
- działalność na rzecz integracji cudzoziemców;
- pomoc Polonii i Polakom za granicą;
- przeciwdziałania uzależnieniom i patologiom społecznym;
- działalność na rzecz osób w wieku emerytalnym;
Artykuł 10
1. Swoje cele Bank Żywności realizuje we współdziałaniu, na zasadach partnerstwa, ze sferą przedsiębiorców, przedstawicielami władz samorządowych i rządowych, organizacjami pozarządowymi i kościelnymi, o podobnym profilu działania, zgodnie z postanowieniami Karty Banków Żywności.
2. Nadrzędną cechą Banku Żywności jest lokalny charakter jego działalności.
3. Bank Żywności w Siedlcach prowadzi statutową działalność pożytku publicznego dla celów z art. 8 w sferach pożytku publicznego wskazanych w art. 9 w formie:
1) działalności nieodpłatnej w zakresie sposobów realizacji z art. 9 pkt 1 – 18, oraz
2) działalności odpłatnej w zakresie sposobów realizacji wskazanych w art. 9 pkt 3,5,6,13 jak i sprzedaży przewidzianej w art. 8 ust. 1 pkt 3 Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.
Rozdział III
Członkostwo, prawa i obowiązki
Artykuł 11
- Założycielem Związku Stowarzyszeń Bank Żywności może być Stowarzyszenie posiadające osobowość prawną oraz cele i zakres działania zgodny z ustawą – Prawo o stowarzyszeniach.
- Członkami związku mogą być także inne osoby prawne, z tym, że osoby prawne mające cele zarobkowe mogą być członkami wspierającymi.
- Członkostwo w Banku Żywności obejmuje trzy kategorie: członek zwyczajny, członek wspierający i członek honorowy.
Artykuł 12
- Członkiem zwyczajnym jest organizacja posiadająca osobowość prawną, której działania muszą w całości zawierać się w sferze działań publicznych, określonych w art. 4 ustawy o działalności pożytku publicznego.
Podmiot lub organizacja jest reprezentowana przez przedstawicieli wskazanych przez stosowne ciała statutowe.
2. Członkiem wspierającym może zostać osoba prawna, która deklaruje gotowość wspomagania
Banku Żywności, w szczególności w zakresie finansowym, rzeczowym i merytorycznym.
3. Członkiem honorowym może zostać osoba prawna lub osoba fizyczna szczególnie zasłużona dla
realizacji celów Banku Żywności, co uprawnia do nie opłacania składki.
Artykuł 13
Członkami zwyczajnymi Banku Żywności są osoby prawne, które:
- akceptują Kartę Banków Żywności,
- zadeklarują przestrzeganie Statutu Banku Żywności.
Artykuł 14
- Członkostwo następuje za sprawą złożenia do Zarządu pisemnej deklaracji przystąpienia do Banku Żywności. Osoby prawne starające się o członkostwo składają odpowiednio statut, dokument rejestracyjny i regulamin działania oraz decyzje deklarujące przystąpienie do Banku Żywności, a także określające osoby, które będą go w nim reprezentowały.
- Przyjmowanie członków następuje na podstawie decyzji Zarządu.
- W przypadku przeszkód uniemożliwiających członkostwo w Banku Żywności, Zarząd przedstawia zainteresowanym pełne uzasadnienie swojej decyzji.
- Członkostwo honorowe przyznaje Zarząd na wniosek swój lub członka Banku Żywności.
- W sprawach dotyczących członkostwa w Banku Żywności od uchwały Zarządu przysługuje odwołanie do Walnego Zebrania.
Artykuł 15
- Przynależność członka Banku Żywności ustaje na skutek:
- pisemnej rezygnacji złożonej Zarządowi;
- zaprzestania działalności lub utrata osobowości prawnej;
- wykluczenie uchwałą Zarządu.
- z powodu łamania statutu i nieprzestrzegania uchwał władz Stowarzyszenia,
- z powodu notorycznego nie brania udziału w pracach Stowarzyszenia,
- z powodu nie płacenia składek za okres 24 miesięcy.
- W sprawach odwołania od decyzji Zarządu dotyczącej wykluczenia z Banku Żywności ma zastosowanie art.14 ust. 5.
- Członek, któremu grozi utrata członkostwa wzywany jest wcześniej listem poleconym do złożenia wyjaśnień przed Zarządem Banku Żywności.
Artykuł 16
- Członek Banku Żywności ma prawo:
- uczestnictwa w przedsięwzięciach organizowanych przez Bank Żywności;
- korzystania z wiedzy i doświadczeń będących w dyspozycji Banku Żywności;
- swobodnego wypowiadania się w sprawach funkcjonowania oraz kształtowania jej programu.
- Członek zwyczajny Banku Żywności ma ponadto prawo do:
- głosu stanowiącego na Walnym Zebraniu;
- biernego i czynnego uczestnictwa w wyborach do władz;
- stałego korzystania z zasobów żywności jakimi dysponuje Bank Żywności.
Artykuł 17
- Każdy członek Banku Żywności ma obowiązek:
- przestrzegać postanowień Statutu i Regulaminu wewnętrznego;
- wspierać i inicjować działania Banku Żywności;
- dbać o dobre imię i integralność Banku Żywności;
- wzmacniać integralność działania i autorytet Banków Żywności;
- wywiązywać się z przyjętych na siebie zobowiązań.
- Członek zwyczajny ponadto ma obowiązek:
- regularnie opłacać składki członkowskie;
- prowadzić działalność statutową zgodnie z Kartą Banków Żywności;
- przestrzegać dodatkowych porozumień o współpracy zawartych z Bankiem Żywności.
Rozdział IV
Władze Banku Żywności
Artykuł 18
Władzami Banku Żywności są:
- Walne Zebranie
- Zarząd
- Komisja Rewizyjna
Artykuł 19
- Kadencja wszystkich władz wybieralnych Stowarzyszenia trwa cztery lata.
- Uchwały wszystkich władz Stowarzyszenia zapadają zwykłą większością głosów, chyba że dalsze postanowienia statutu stanowią inaczej.
- Wszystkie władze Stowarzyszenia mogą podejmować uchwały w formie elektronicznej, poprzez rozesłanie projektu uchwały e-mailem do wszystkich członków danej władzy. Uchwałę uznaje się za podjętą, gdy większość zagłosuje „za”, niezależnie od ilości oddanych głosów, w terminie określonym przez rozsyłającego projekt.
- Posiedzenia wszystkich władz Stowarzyszenia mogą odbywać się stacjonarnie lub za pomocą komunikacji elektronicznej, w tym poprzez platformy internetowe.
Artykuł 20
- Najwyższą władzą Banku Żywności jest Walne Zebranie;
- Walne Zebranie może być zwyczajne lub nadzwyczajne;
- Uchwały Walnego Zebrania podejmowane są w głosowaniu jawnym, zwykłą większością głosów, przy obecności co najmniej połowy członków uprawnionych do głosowania;
- Uchwały w sprawach personalnych podejmowane są w głosowaniu tajnym.
Artykuł 21
- W Walnym Zebraniu udział biorą delegaci oraz członkowie Zarządu i Komisji Rewizyjnej Banku Żywności. Członkowie Zarządu i Komisji Rewizyjnej nie mogą być delegatami.
- Liczba delegatów na Walne Zebranie, reprezentujących członków zwyczajnych Banku Żywności, jest jednakowa – po 2 osoby, z których każda posiada prawo jednego głosu.
Artykuł 22
- Walne Zebranie zwyczajne zwoływane jest przez Zarząd Banku Żywności raz do roku.
- W Walnym Zebraniu mogą uczestniczyć także członkowie honorowi i członkowie wspierający z głosem doradczym.
- Walne Zebranie nadzwyczajne jest zwoływane na wniosek:
- co najmniej połowy członków Banku Żywności;
- Zarządu Banku Żywności;
- Komisji Rewizyjnej.
Artykuł 23
Kompetencje Walnego Zebrania:
- rozpatrywanie i zatwierdzenie sprawozdań z działalności Zarządu i Komisji Rewizyjnej;
- powoływanie i odwoływanie Prezesa Zarządu, członków Zarządu i Komisji Rewizyjnej;
- określanie długofalowych kierunków działania Banku Żywności;
- zatwierdzanie programu działania oraz rocznych planów pracy Zarządu;
- udzielanie lub nie udzielanie absolutorium dla Zarządu i Komisji Rewizyjnej;
- uchwalanie zmian Statutu;
- uchwalanie Regulaminu Wewnętrznego;
- podejmowanie uchwały o rozwiązaniu Banku Żywności;
- rozpatrywanie odwołań członków Banku Żywności od decyzji Zarządu i Komisji Rewizyjnej;
- zmiany składu Zarządu i Komisji Rewizyjnej czasie trwania ich kadencji;
- podejmowanie uchwał o wysokości składek członkowskich oraz trybie ich naliczania.
Artykuł 24
- Zarząd może wybierać spośród swoich członków w tajnym głosowaniu
- jednego lub dwóch wiceprezesów,
- sekretarza,
- skarbnika.
- Kadencja członka Zarządu trwa 4 lata.
- W razie ustąpienia członka Zarządu, jego śmierci lub niemożności pełnienia funkcji członka przez okres sześciu miesięcy – mandat wygasa.
- W przypadku wygaśnięcia mandatu członka Zarządu z przyczyn określonych w ust. 3, Zarząd dokooptowuje do swego grona nowego członka spośród kandydatów zgłoszonych na Walnym Zebraniu według kolejności uzyskanych głosów, przy czym liczba osób dokooptowanych nie może przekraczać ½ składu.
- Do składania oświadczeń woli w imieniu Banku Żywności upoważnieni są dwaj członkowie Zarządu łącznie, w tym Prezes Zarządu lub Wiceprezes Zarządu.
- Członkiem Zarządu nie może być osoba skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe.
Artykuł 25
- Do kompetencji Zarządu
- reprezentowanie Banku Żywności na zewnątrz przez osoby wskazane w art. 24 ust. 5
- sprawowanie pieczy nad majątkiem Banku Żywności oraz podejmowanie decyzji majątkowych i finansowych;
- realizowanie celów statutowych określonych w artykule 8 sposobami określonymi w artykule 9;
- kierowanie realizacją przekazanych mu decyzji przez Walne Zebranie;
- zawieranie umów o współpracę z różnymi partnerami;
- przyjmowanie rocznego programu działania oraz proponowanie długofalowych kierunków działania;
- opracowywanie cyklicznych sprawozdań finansowych oraz projektu budżetu na kolejny rok;
- zatrudnianie Dyrektora.
- Do podejmowania uchwał Zarządu ma odpowiednie zastosowanie Art. 20 ust. 3 i 4
Artykuł 26
Do realizacji swoich zadań Zarząd może:
- stworzyć niezbędną strukturę Banku Żywności i określić jej kompetencje;
- powołać Dyrektora i określić jego kompetencje;
- utworzyć grupy wolontariuszy wspierających strukturę Banku Żywności.
Artykuł 27
- Komisja Rewizyjna jest wewnętrznym organem kontrolnym Banku Żywności. Składa się z 3 do 5 osób wybieranych imiennie na okres 4 lat przez Walne Zebranie Banku Żywności.
- W razie ustąpienia członka Komisji, jego śmierci lub niemożności pełnienia funkcji członka przez okres ponad sześciu miesięcy – mandat wygasa.
- W przypadku wygaśnięcia mandatu członka Komisji z przyczyn określonych w ust.2, Komisja dokooptowuje do swego grona nowego członka spośród kandydatów zgłoszonych na Walnym Zebraniu według kolejności uzyskanych głosów, przy czym liczba osób dokooptowanych nie może przekraczać 1/2 składu.
- Do podejmowania uchwał Komisji Rewizyjnej ma odpowiednio zastosowanie art.20 ust.3 i 4
Artykuł 28
Kompetencje Komisji Rewizyjnej:
- nadzór nad majątkiem i gospodarką finansową Banku Żywności;
- przedstawienie wniosków i ocen dotyczących prac władz i organów Banku Żywności, w tym wniosków dotyczących absolutorium dla ustępujących władz;
- opiniowanie rocznego sprawozdania Zarządu;
- rozpatrywanie skarg dotyczących Zarządu Banku Żywności;
- prezentowanie opinii na temat problemów wskazywanych przez władze Banku Żywności.
Artykuł 29
- Komisja Rewizyjna w celu wykonywania swych zadań kontrolnych
jest uprawniona do:
- żądania od Zarządu przedstawienia wszelkich dokumentów dotyczących działalności Banku Żywności;
- żądania od członków Zarządu Banku Żywności złożenia pisemnych lub ustnych wyjaśnień;
- Komisja Rewizyjna działa niezależnie od Zarządu Banku Żywności, w szczególności nie podlega mu w zakresie sprawowanej kontroli i nadzoru.
- Członkiem Komisji Rewizyjnej nie może być:
- członek Zarządu;
- osoba pozostająca z członkiem Zarządu w związku małżeńskim, we wspólnym pożyciu, w stosunku pokrewieństwa, powinowactwa lub podległości służbowej z tytułu zatrudnienia;
- osoba skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo z winy umyślnej ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe.
Rozdział V
Majątek i fundusze Banku Żywności
Artykuł 30
- Do realizacji zadań statutowych Bank Żywności posiada majątek, który stanowią jego fundusze oraz prawa i składki majątkowe.
- Fundusze Banku Żywności tworzą:
- składki członkowskie i inne świadczenia obowiązujące w Banku Żywności;
- darowizny, zapisy i spadki, środki pochodzące z ofiarności prywatnej, zbiórki publiczne;
- dochody z majątku Banku Żywności;
- wpływy z innych źródeł, otrzymane lub nabyte w czasie działalności Banku Żywności.
- Fundusze Banku Żywności w całości przeznaczone są na działalność statutową.
Artykuł 31
- Wysokość składki rocznej, na wniosek Zarządu, uchwala Walne Zebranie.
- Szczegółowe zasady naliczania i płatności składek członkowskich określa Regulamin wewnętrzny Banku Żywności.
Artykuł 32
- Nabywanie, zbywanie, obciążanie nieruchomości oraz przyjmowanie darowizn, spadków i innych środków majątkowych należy do uprawnień Zarządu Banku Żywności, na warunkach określonych przez Walne Zebranie.
- Bank Żywności odpowiada za obciążenia całym majątkiem.
- Bank Żywności nie prowadzi działalności gospodarczej nastawionej na zysk.
- Zabronione jest:
- udzielania pożyczek lub zabezpieczania zobowiązań majątkiem organizacji w stosunku do jej członków, członków organów lub pracowników oraz osobom, z którymi pracownicy pozostają w związku małżeńskim lub w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia albo są związani z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli zwanej dalej „osobami bliskimi”;
- przekazywanie majątku organizacji na rzecz członków, członków organów lub pracownik oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, w szczególności jeżeli przekazanie to następuje bezpłatnie lub na preferencyjnych warunkach;
- wykorzystywanie majątku organizacji na rzecz członków, członków władz lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich chyba, że to wykorzystanie bezpośrednio wynika ze statutowego celu organizacji;
- dokonywanie zakupu na szczególnych zasadach towarów lub usług od podmiotów, w których uczestniczą członkowie Banku Żywności, członkowie władz Banku Żywności lub pracownicy Banku Żywności.
Rozdział VI
Zmiana Statutu i rozwiązanie Banku Żywności
Artykuł 33
- Zmiana Statutu może zostać dokonana jedynie uchwałą Walnego Zebrania na wniosek Zarządu, Komisji Rewizyjnej lub 1/3 liczby członków zwyczajnych Banku Żywności.
- Zmiany w Statucie przyjmuje Walne Zebranie zwykłą większością głosów w obecności co najmniej połowy delegatów Banku Żywności.
- W przypadku braku kworum, w drugim terminie, Walne Zebranie przyjmuje uchwałę zwykłą większością głosów.
- Rozwiązanie Banku Żywności następuje w sytuacji, gdy dalsza działalność prowadziłaby do jego niewypłacalności lub gdy majątek Banku Żywności nie wystarcza na pokrycie jej zobowiązań.
- Projekt uchwały o rozwiązaniu Banku Żywności przedkłada Walnemu Zebraniu Zarząd po zasięgnięciu opinii Komisji Rewizyjnej.
- Tryb przyjęcia uchwały o rozwiązaniu Banku Żywności jest taki sam jak w przypadku uchwały o zmianie Statutu /art. 33 ust. 2 i 3/.
- W przypadku rozwiązania Walne Zebranie powołuje likwidatora lub likwidatorów i podejmuje decyzję o przekazaniu majątku Banku Żywności wybranym organizacjom lub organizacji współpracującej z Bankiem Żywności.
- O rozwiązaniu Banku Żywności Zarząd zawiadamia odpowiedni organ nadzorujący administracji publicznej.
