12 Porad na 2024 Rok
🟠 #12PoradNa2024Rok – co miesiąc przedstawiamy propozycje, które pomogą wam ograniczyć marnowanie żywności oraz ułatwią planowanie i komponowanie posiłków.
👍 Co warto mieć w spiżarni na zapas?
Żyjemy w czasach, w których większość produktów mamy na wyciągnięcie ręki. W sklepach stacjonarnych i online.
Są jednak produkty, które warto mieć w swojej spiżarni zawsze, bo mogą się przydać na tak zwaną „czarną godzinę” oto kilka z nich:
🔸 nasiona roślin strączkowych – w puszkach lub ugotowane, poporcjowane i zamrożone – są świetną bazą do past na kanapki, do zup, gulaszy czy nawet koktaili
🔸 sezonowe owoce – zamrożone w szczycie sezony, wtedy gdy są najtańsze, najsmaczniejsze i zawierają najwięcej witamin – świetny dodatek do śniadań, deserów czy herbaty zimowej
🔸 mięso – warto mieć w zamrażarce porcję ulubionego mięsa, akurat gdy lodówka zaświeci pustkami lub przyjdą nieoczekiwani goście
🔸 tofu – tak samo świetnie jak mięso, mrozi się tofu, a nawet mrożone toru dużo lepiej wchłonie marynatę, dzięki czeku będzie jeszcze bardziej smakowite
🔸 bulion – warzywny lub mięsny, także warto go zamrozić – świetnie nada się do zup, risotta lub jako baza sosu
🔸 makarony, ryże, kasze – te suche produkty mają bardzo długi termin ważności
🔸 pomidory w puszkach, pasaty, przeciery – te produkty sprawdzą się świetnie w zupach, sosach, zapiekankach
🔸 nasiona, pestki i orzechy – mogą być zdrowym dodatkiem do przekąsek oraz
Pamiętajmy, że każde spiżarnie należy regularnie przeglądać – sprawdzać pod kątem obecności szkodników oraz przemijających terminów przydatności. Jeśli nie wiesz co zrobić z produktem którego termin ważności upłynął zajrzyj do naszych wcześniejszych postów