12 PORAD

🟠 Jak ograniczyć marnowanie żywności w święta?

✔ ugotuj te potrawy, które wiesz, że zjesz razem ze swoimi gośćmi

Czy znasz te przypadki, kiedy stoisz godzinę nad potrawą, a potem nikt z gości nie chce jej jeść?

Jeśli nie masz pewności, że goście z chęcią skosztują nowej potrawy, spróbuj wcześniej wybadać ich preferencje, lub przygotuj dany smakołyk w małej ilości.

✔ siła tkwi w liczbach!

Policz wcześniej ilu będzie gości, znając też ich preferencje oszacuj, ile jedzenia należy przygotować. Na zakupy ruszaj z listą!

✔ przygotuj porcje na wynos

Wyjdź z inicjatywą i zapytaj gości co chcą zabrać na wynos.

Możesz wcześniej przygotować słoiki, do których zapakujesz potrawy na wynos, przynajmniej wiesz, że nie będzie trzeba ścigać nikogo o zwrot pojemników.

✔ podziel się z innymi

W czasie świąt niestety nie każdy jest w stanie pozwolić sobie na bogato zastawiony stół. Nadmiar swojego jedzenia możesz zanieść do jadłodzielni. A może wiesz, że w twojej okolicy jest ktoś kto ucieszy się z Twoich potraw?

✔ zamrażarka twoim sprzymierzeńcem

Do mrożenia świetnie nadają się pierogi, kapusta wigilijna i bigos, wędliny, sery zupy i pieczone mięsa. Lepiej do zamrażarki nie wkładać sałatek, kremów, ziemniaków czy śledzi. Te ostatnie odpowiednio zamarynowane mogą długo wytrzymać w lodówce. Pamiętaj, że raz rozmrożone dania można zamrozić tylko po wcześniejszej obróbce termicznej.